Hoofdpijn bij kinderen

maandag, februari 25, 2019


Zelf had ik al hoofdpijn als kleuter en dit is in de loop der jaren erger geworden. Er zijn veel kinderen die kampen met hoofdpijn of zelfs migraine. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Hieronder lees je er meer over.

Soorten hoofdpijn bij kinderen:
Hoofdpijn komt best veel voor bij kinderen. Jonge kinderen kunnen moeilijk aangeven dat zij hoofdpijn hebben, maar van alle kinderen ouder dan 6 jaar heeft de helft minstens twee keer per jaar last van hoofdpijn. De meest voorkomende hoofdpijnvormen zijn spierspanningshoofdpijn en daarna migraine. Een op de 12 kinderen heeft last van migraine.  Een andere vorm is medicatieafhankelijke hoofdpijn waar ook kinderen al mee te maken kunnen krijgen. Het gebruik van pijnstillers kan hoofdpijn onderhouden of zelfs veroorzaken.
Andere vormen die meer zeldzamer zijn, zijn hoofdpijnvormen zoals voorhoofdsholteontsteking, hoofdpijn bij een virusinfectie, clusterhoofdpijn, hoofdpijn door epilepsie, hoofdpijn bij hersenvliesontsteking of hoofdpijn dor een tumor. Maar in deze laatste gevallen, is er ook sprake van andere symptomen dan alleen hoofdpijn.

Klachten en diagnose:
Kinderen met hoofdpijn geven aan pijn te hebben in het hoofd. Dit kan verschillende soorten pijn zijn zoals stekend, drukkend of bonzend. Voor een kind is het vaak moeilijk dit onderscheid aan te geven.  De hoofdpijn kan op verschillende plekken aanwezig zijn en soms lang of juist kort duren.  Soms hebben kinderen typische migraine klachten zoals misselijkheid, braken en gevoelig voor licht en geluid.
De diagnose hoofdpijn wordt gesteld op grond van het verhaal dat het kind vertelt in combinatie met een lichamelijk onderzoek. In de meeste gevallen is dit voldoende om te zeggen over welke vorm van hoofdpijn het gaat.

Behandeling:
Er zijn een aantal maatregelen die bij kinderen met hoofdpijn verlichting kunnen geven. Zo is voldoende slaap van grote invloed op bijna alle vormen van hoofdpijn.  Een uurtje eerder naar bed kan dan wonderen doen. Het hebben van voldoende ontspanning is ook erg belangrijk. Tegenwoordig moeten kinderen vaak van alles en zijn ze lid van meerdere sportverenigingen en hebben ze al veel sociale verplichtingen. Dit kan soms te veel zijn, regelmatige ontspanning is noodzakelijk. Bij kinderen die veel op hun tenen moeten lopen om te kunnen presteren, komt ook vaak hoofdpijn voor als teken dat zij eigenlijk overvraagd worden.

Soms is er sprake van uitlokkende factoren. Het is belangrijk deze proberen te achterhalen. Een hoofdpijndagboek bijhouden is een manier om eventuele uitlokkende factoren te ontdekken. Een voorbeeld van een uitlokkende factor is bijvoorbeeld cafeïne (in cola, koffie, thee en energiedrankjes).

Wanneer direct actie ondernemen?
Er zijn een aantal verschijnselen bij kinderen met hoofdpijnklachten waarbij het belangrijk is dat het kind op korte termijn door een arts wordt gezien. Deze kan beoordelen of deze verschijnselen wijzen op een ernstige hersenaandoening. Gelukkig is dit meestal niet het geval en berust de hoofdpijn op hele andere oorzaken.

 • -          Hoofdpijn bij kinderen die jonger zijn dan 6 jaar
 • -          Achterblijvende lengtegroei bij kinderen met hoofdpijn
 • -          Een snelle toename van de grootte van het hoofd
 • -          Problemen met lopen of praten
 • -          Achteruitgang van de schoolprestaties
 • -          Verandering van karakter anders dan bij leeftijdgenootjes
 • -          Vaak in de ochtend moeten braken
 • -          Hoofdpijn die telkens optreedt bij een bepaalde houding
 • -          Hoofdpijn die van het ene op het andere moment begint als donderslag bij heldere hemel
 • -          Hoofdpijn die steeds meer toeneemt in ernst en frequentie
 • -          Epileptische aanvallen bij een kind met hoofdpijn

De toekomst
Hoofdpijn op de kinderleeftijd betekent vaak dat het kind op de een of andere manier overvraagd wordt. Wanneer dit signaal serieus genomen wordt en er maatregelen getroffen worden, verdwijnt de hoofdpijn vaak. Het hebben van hoofdpijn op de kinderleeftijd wil niet zeggen dat deze kinderen hun hele leven lang veel hoofdpijn blijven houden. Ook over bijvoorbeeld migraine klachten kunnen kinderen heen groeien.

Het hebben van hoofdpijnklachten hangt af van vele factoren. Bij sommige vormen van hoofdpijn speelt een erfelijke component mee. Broertjes en zusjes hebben daardoor een licht verhoogde kans om ook hoofdpijnklachten te ontwikkelen.  Dit kan weer afhangen van vele andere factoren.

Had jij als kind last van hoofdpijnklachten? Of ervaart uw kind dit nu?


bron: kinderneurologie.eu 

You Might Also Like

0 reacties

Volg ons op facebook

Volg ons op Bloglovin'

Follow