Stads- of dorpsmens?

zaterdag, maart 25, 2017


Je kent de uitspraak vast wel; 'Ik ben echt een stadsmens!',  of juist 'Ik ben echt een plattelandsmens!'. Maar bestaat er zoiets als een typisch plattelands- of stadsmens? En wat bepaald dit nou eigenlijk? En wat maakt een mens gelukkiger?


Ongelukkig in de stad?
Nu.nl melde na een interview met onderzoeker Martijn Burger in het Parool dat mensen in grotere steden minder gelukkig zouden zijn dan in kleinere steden of het platteland. In Nederland zouden Apeldoorners, Bosschenaren en Emmenaren gelukkiger zijn dan Hagenaren, Rotterdammers en Amsterdammers. Uitkomsten van ruim zeventig studies over dit onderwerp zijn samengebracht in de World Database of Happiness van Ruut Veenhoven, professor aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die bevestigt dat in westerse landen het gemiddelde geluk inderdaad lager lijkt te liggen dan in grote steden. De verschillen lijken wel over het algemeen groter in de VS dan in Europa, alhoewel de Nederlandse verschillen tussen stad en platteland even groot zijn als die in de VS.
Waar Nederlanders het meest gelukkig zijn? Uit onderzoek van het CBS blijkt dit de plaatsen Simpelveld (Limburg), Boarnsterhim en Gaasterlân-Sleat (Friesland) te zijn, waar maar liefst 97 procent van de ondervraagde inwoners aangaf 'gelukkig' of 'erg gelukkig' te zijn. En het ongelukkigst? Dat bleek Amsterdam, Den Haag en, de 'ongelukkigste' stad van Nederland: Rotterdam. Alhoewel 81% van de Rotterdammers toch aangaf wel degelijk gelukkig te zijn!

Blijken deze onderzoeksgegevens wel te kloppen?
'Woonplaats is bij verre niet de belangrijkste determinant van geluk', zegt Martijn Burger. 'Verschillen in gezondheid, werksituatie, inkomen, burgerlijke staat, sociale contacten en institutionele omgeving zijn een stuk belangrijker wanneer we willen verklaren waarom sommige mensen gelukkiger zijn dan anderen.'
Natuurlijk kleven er nadelen aan het stadsleven, zoals relatief dure en kleine woningen, vervuiling en toerisme. Maar niet iedereen vind deze nadelen zo zwaar wegen. Andere mensen zullen weer vinden dat er aan het platteland meer nadelen kleven. Niet iedereen zal hier gelukkig zijn. Dat brengt ons meteen op de vraag: bestaat er zoiets als een echt stadsmens of een echt dorpsmens?

Stads- of dorpsmens?
Waar je je als mens het beste thuis voelt, verschilt van persoon tot persoon. Sommige mensen voelen zich het gelukkigst in een stad, terwijl anderen het platteland of een dorp absoluut als voorkeur hebben. Dit heeft te maken met je persoonlijkheid. Mensen met een groot aandachtsvermogen voelen zich heerlijk in de stad waar veel gebeurt. Zij kunnen hier hun zelfcontrole optimaal herstellen. Mensen met een meer beperkt aandachtsvermogen hebben juist de rust van een dorp nodig om die zelfcontrole te herstellen en niet overprikkeld te raken.
Dit ligt aan een hoge of lage mate van neuroticisme. Dit is een aangeboren eigenschap. Ben je een echt dorpsmens en je woont daarentegen in de stad, dan loop je kans op hoge niveaus van angst en stress. Door al die prikkels om hen heen, hebben ze moeite er hun aandacht bij te houden. Hier heeft een stadsmens minder last van. Er is sprake van een snellere focus op wat er van belang of gevaarlijk is, naast minder afleiding van de actuele situatie. (Rauthmann, Seubert, Sachse & Furtner, 2012).

Conclusie:
Uit diverse wetenschappelijke studies blijkt dat de natuur ons gelukkiger maakt. Het maakt ons mentaal minder vermoeid (Kuo & Sullivan, 2001) en herstelt ons aandachtsvermogen (Berman, Jonides & Kaplan, 2008). Dit is wel afhankelijk van een heel belangrijk aspect, namelijk of je een stads- of dorps/plattelandsmens bent. En dit is weer afhankelijk van de mate van neuroticisme en zelfcontrole.

Word jij onwijs onrustig in een drukke stad terwijl je partner of goede vriend/vriendin helemaal in zijn/haar element is? Dan kan dat met deze aspecten te maken hebben. Of je nu geboren bent in een stad of in een dorp, bepaald niet of je een stads- of dorpsmens bent. Je persoonlijkheid bepaald dit. Misschien ben je wel geboren in een dorp, maar voel je je toch gelukkiger in de grote stad. Dit zou zomaar kunnen! Om hier achter te komen geeft consumentenpsycholoog.nl de volgende tip: Duik na een lange werkdag de drukke stad eens in en ervaar hoe dat op je overkomt. Draai het daarna eens om door na een lange werkdag een stuk door het bos of langs de kust te gaan wandelen.

Waar voel jij je het meeste thuis?Bron: volkskrant.nl, consumentenpsycholoog.nlYou Might Also Like

0 reacties

Volg ons op facebook

Volg ons op Bloglovin'

Follow