Trend: Baby's buiten laten slapen

zaterdag, januari 28, 2017


In Scandinavische landen is het al jaren lang een hype en ook in Nederland wordt het nu steeds populairder: je baby of peuter buiten laten slapen. Ook al is het winter en vriest het. Er zijn al verscheidene kinderopvangcentra die deze mogelijkheid bieden. Vanwaar deze trend en is het gezond of ongezond voor je kind?


Waar komt het vandaan?
Dr. Davíð þorsteinsson kwam met een pedagogisch boek waarin hij de voordelen beschreef van het buiten leven en de frisse lucht ter bevordering van het immuunsysteem van kinderen. Hij veronderstelde dat het gezond was je kinderen buiten in een kinderwagen te laten slapen en al snel was er een nieuwe traditie in Ijsland en andere Scandinavische landen geboren. Het is geen probleem als je even tussendoor een boodschapje moet doen. Het kind gaat dan gewoon mee en word eventjes buiten voor de winkel neergezet. Natuurlijk wordt het kind goed in de gaten gehouden en bovendien is dit fenomeen ook sociaal geaccepteerd. Vrijwel iedereen doet het en niemand kijkt er dan ook van op. Er is sociale controle dus ook andere zullen een oogje in het zeil houden. Natuurlijk worden de kinderen goed aangekleed, aangezien het in deze landen wel -10 kan worden of kouder. In Groenland wordt het zelfs gedaan bij -20.

Is het gezond of ongezond?
Als het zomers broeierig en benauwd is, is het sowieso goed om je kindje buiten te laten slapen in plaats van in een warme kamer met door de warmte weinig ventilatie. Natuurlijk is het hierbij wel belangrijk het kindje uit de zon te houden! En wanneer het koud is geldt natuurlijk dat je je kindje goed aankleed. Het schijnt verschillende voordelen te bieden als je je kindje buiten laat slapen:
- je kindje zou beter slapen
- je kindje slaapt ook 's nachts beter
- je kindje zou langer door slapen
- je kindje wordt opgewekter wakker
- je kindje bouwt een betere weerstand op
Verschillende punten bleken ook naar voren te komen bij het onderzoek van Tourula, Isola & Hassi (2007). Toch zijn deze mogelijke effecten niet uitgebreid onderzocht, desondanks wordt het in veel culturen toegepast en zij beweren dezelfde effecten te merken.


Nederland
De hype is overgewaaid naar Nederland en steeds meer kinderdagverblijven bieden de mogelijkheid om je kind buiten te laten slapen in hiervoor speciaal bedoelde slaaphuisjes. Hier slapen soms twee kindjes boven elkaar op een matrasje, soms alleen. In de voorkant zit een deur met gaas voor de ventilatie. Het heeft dus wel iets weg van een konijnenhok! Ook hier geldt natuurlijk, de kinderen worden goed aangekleed, passend bij het op dat moment geldende weertype. Het kindje mag dus niet afkoelen maar het ook weer niet te warm krijgen. Bovendien is het belangrijk gebruik te maken van babyfoon en thermometer.
Je kunt ook zelf zo'n huisje huren of kopen, of de wandelwagen gebruiken.
In Nederland word wel geadviseerd je kindje pas buiten te laten slapen als het minimaal 7 dagen oud is en het niet kouder is dan -10. In de Scandinavische landen ligt de grens op twee weken, maar daar is het dan ook stukken kouder.

Zelf zou ik mijn kindje nooit buiten laten slapen als het koud is. In de zomerdag, wanneer ik er zelf bij ben, lijkt me dit geen probleem. Sterker nog, ik denk dat dit voor een kindje heerlijk is in de koele schaduw en natuurlijk niet wanneer het snikheet is.
Ik geloof dat het echt wel goed is voor de weerstand maar het staat me toch tegen een baby in de kou buiten te laten slapen. Zelf slaap je immers ook graag lekker warm in je warme comfortabele bedje, als het buiten vriest dat het kraakt!

Wat vind jij?



Bron: nordikliving.nl, dekritischeverloskundige.wordpress.com
Afbeelding: oudersenzo.nl. kinderopvang.org

You Might Also Like

0 reacties

Volg ons op facebook

Volg ons op Bloglovin'

Follow