Hoogsensitiviteit, wat is het?

woensdag, januari 11, 2017


Hoogsensitiviteit, wat is dat nu eigenlijk?
Rondom hoogsensitiviteit komt steeds meer aandacht. Het gaat verder dan ‘alleen wat gevoeliger zijn’.
Dankzij nieuw wetenschappelijk onderzoek wordt hooggevoeligheid steeds meer erkend maar in de praktijk wordt het nog maar al te vaak niet begrepen.

Grote mensenmassa’s, harde geluiden, felle lichten, sterke geuren. Als hooggevoelig persoon kun je hier veel last van hebben. Het komt bij hen immers veel harder binnen dan bij anderen. Maar liefst 20% van de mensen is hoogsensitief maar niet iedereen is zich hier bewust van.

Herkenbare dingen
Als hoogsensitief persoon kun je al vaker op problemen zijn gestuit.
Na een dag lang shoppen, doen de voeten van vrijwel iedereen zeer maar om dan s’ avonds nog eens een avondje te stappen is voor een hooggevoelig persoon vaak een onmogelijke opgave. Ze zijn moe, overprikkeld en hebben wellicht behoefte aan rust. Als jonge man/vrouw kan dit voor veel onbegrip zorgen.
Misschien huil je wel erg snel en werd je vroeger uitgemaakt voor huilebalk. Ook dit is herkenbaar. Het lijkt misschien alsof je beter kunt ruiken, zien, voelen en proeven maar het verschil zit hem in de route die de hersenen nemen, oftewel de informatieverwerking. Hierdoor worden dingen in fijnere gradaties onderscheiden. In plaats van een object in 2 verschillende categorieën selecteren, doet een hoog sensitief persoon dit in wel tien of meer categorieën. Geen wonder dat dit af en toe vermoeiend kan zijn!

Na veel wetenschappelijk onderzoek is het bewezen: hooggevoeligheid zit niet tussen de oren. De werking van prikkels verloopt echt anders. Hooggevoeligheid is geen aandoening of stoornis, maar een karaktereigenschap of persoonlijkheidskenmerk. Het kan misschien soms voelen als een last maar het kan je ook veel positieve dingen bieden. Je kunt intens genieten van een mooi landschap, muziek of herinnering. Je voelt mensen feilloos aan. Je kunt liefde en vreugde intens beleven. Je bent je bewust van de mooie dingen in het leven en het is oh zo belangrijk hier regelmatig bij stil te staan. Trap soms even op de rem en koester zulke momenten.

You Might Also Like

0 reacties

Volg ons op facebook

Volg ons op Bloglovin'

Follow