DIS of Schizofrenie, wat zijn de verschillen

vrijdag, januari 13, 2017


Deze vraag stellen veel mensen zich terwijl het twee totaal verschillende stoornissen zijn. Sterker nog, vaak stellen mensen zich deze vraag niet en halen ze simpelweg beide stoornissen door elkaar. Laten we deze onduidelijkheden nu voor eens en altijd ophelderen, wat zijn nu de verschillen?

Het is bizar hoeveel mensen denken dat Schizofrenie betekent dat je meerdere persoonlijkheden hebt. Zelfs in films worden deze fouten gemaakt! Denk bijvoorbeeld maar eens aan de film met Jim Carrey: Me, Myself and Irene. Deze film gaat over een man die switcht tussen zijn eigen persoonlijkheid en die van zijn alterego 'Hank'.  Uiteindelijk wordt bij hem de diagnose Schizofrenie gesteld, terwijl dit geen kenmerk van Schizofrenie is. Opmerkelijk dat zelfs regisseurs hier niet even goede research naar doen. Helaas is dit niet de enige film die deze fout maakt. De oorzaak van deze fout ligt hem waarschijnlijk in de betekenis van het woord Schizofrenie, wat gespleten geest betekent. Hierdoor denken veel mensen dat er sprake is van een gespleten persoonlijkheid, dit is dus niet het geval.

DIS:
Wanneer iemand meerdere persoonlijkheden heeft, spreek je van een Meervoudige Persoonlijkheidsstoornis (MPS) ook wel Dissociatieve Identiteitsstoornis (DIS). De persoon wisselt een of meerdere persoonlijkheden met elkaar af. Tenminste twee van die persoonlijkheden nemen het gedrag met regelmaat geheel over. Hierdoor treedt er bij de persoon geheugenproblemen op. Iemand weet niet meer wat hij/zij heeft gedaan en is soms hele uren of dagen kwijt, omdat hij/zij op dat moment een andere persoonlijkheidstoestand heeft aangenomen. De oorspronkelijke persoonlijkheid is vaak niet op de hoogte van het feit dat hij /zij meerdere persoonlijkheden heeft terwijl de andere persoonlijkheden hier soms wel van op de hoogte zijn. Een alternatieve persoonlijkheid kenmerkt zich door een eigen karakter en verleden met in sommige gevallen bijbehorende andere namen voor de alterego's. Soms nemen ze ook andere uiterlijke kenmerken aan en verandert iemands taal- en stemgebruik.

Al met al is het een zeer unieke en bijzonder heftige psychische stoornis. Het komt dan ook niet erg veel voor. De oorzaak ligt vaak in een heftig trauma ook al zijn deskundigen het hier nog niet over eens. Men vraagt zich af of de oorzaak een psychotrauma is of sociocognitief.  Men heeft lang gedacht dat de kern van de ziekte het omschakelen tussen de verschillende persoonlijkheden is, maar na uitgebreider onderzoek blijkt het probleem vooral te liggen in het ontbreken van een enkelvoudige identiteit binnen eenzelfde persoon.

Schizofrenie:
Schizofrenie uit zich vaak tussen het 15e en 30e levensjaar. De patient lijdt aan psychoses en/of wanen. Psychoses kunnen bestaan uit het dingen horen, zien, ruiken, voelen en zelfs proeven die er niet zijn. Wanen kunnen uiteenlopend zijn zoals bijvoorbeeld achtervolgingswanen, jaloersheidswanen, grootsheidswanen en nog veel meer. Naast wanen en hallucinaties zijn er ook andere symptomen zoals afwijkende cognitie en problemen op emotioneel gebied en op het gebied van het denken en gedrag. Hoe Schizofrenie zich uit is ook afhankelijk van het type Schizofrenie, zo heb je het paranoïde type, het gedesorganiseerde type, het katatone type en het ongedifferentieerde type. Maar bij alle types geld: er is geen sprake van meerdere persoonlijkheidstoestanden.


Zo, dat hebben we ook weer opgehelderd! ;)

You Might Also Like

0 reacties

Volg ons op facebook

Volg ons op Bloglovin'

Follow