Verslaafd aan je smartphone

dinsdag, april 04, 2017


Mobieltjes en de daarbij horende social media en Whatsapp zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Heel ons leven staat immers in dat ding. Afspraken, foto's, contacten en ga zo maar door. Wat betekent dit?

Als je bepaald gedrag vertoont, hoef je er niet meer over na te denken. Het gaat immers vanzelf en voordat je het weet ben je verslaafd. En zo kan het ook gaan met je smartphone gebruik. Natuurlijk ben je niet zo maar aan iets verslaafd. Het is een proces. Verslavingsgedrag ontstaat doordat het beloond wordt. Als je op je telefoon kijkt, en je ziet een whatsapp bericht of je hebt een like op Facebook, werkt dit belonend. Om dit gevoel weer te krijgen, herhaal je je gedrag. Zo volgt beloning op beloning en soms.. geen beloning. Het is juist dat, wat je verslaafd maakt. Je krijgt niet altijd je beloning. Zo is gokken ook zo verslavend. De ene keer win je, de andere keer niet. Die onvoorspelbaarheid is extra verslavend. Het geeft een kick.

Het ligt ook aan je gemoedstoestand, stelt verslavingsonderzoeker Regina van den Eijnden van de Universiteit Utrecht. Als je je verveelt, waardeer je een like of een bepaald filmpje veel meer dan wanneer je het hartstikke druk hebt. Dat internet je verveling eventjes wegneemt, kan ook al als een beloning voelen. Internet geeft je iets fijns, iets belovends. Het neemt verveling weg en is een makkelijke afleider. Ook kan het eventjes een gevoel van eenzaamheid wegnemen, wanneer je een like of reactie op Facebook krijgt. Mensen denken dan immers aan.

Gevolgen smartphone verslaving
Volgens van den Eijnden  hebben mensen die zeer intensief hun smartphone en internet gebruiken, in de regel minder eigenwaarde en meer depressieve klachten.
Dat zijn heftige uitspraken! Maar wat oorzaak en wat gevolg is, is moeilijk te achterhalen. Ga je je smartphone meer gebruiken omdat je kampt met depressieve gevoelens, of word je juist somber omdat je je smartphone meer gebruikt?
Er zijn aanwijzingen dat veel smartphone- of internetgebruik somberheid tot gevolg heeft en ten koste gaat van tevredenheid met het leven.
Hoeveel mensen precies kampen met een smartphone verslaving is onduidelijk. Er is namelijk geen specifieke criteria voor en er is nog te weinig onderzoek naar gedaan om hier uitspraken over te doen.

Je smartphone gebruik verminderen, is nog niet zo makkelijk. Iets met mate doen is namelijk veel moeilijker dan ergens helemaal mee stoppen. Tips van Van den Eijnden: 'Je moet je omgeving zo vormgeven dat je niet voortdurend hoeft te beslissen of je wel of niet op je telefoon kijkt'.
Leg die smartphone dus in een andere kamer of laat hem thuis. Het kost je namelijk ontzettend veel energie om bewust bepaald gedrag niet te vertonen. Die energie gaat een keer op, en dan ga je voor de bijl. Als je het automatische gedrag niet meer vertoont, dan wordt de neiging vanzelf minder.
Maar met het algemeen geaccepteerde gebruik van de smartphone, loop je je leven lang risico weer terug te vallen naar je smartphone verslaving.

Cijfers
Hoe vaak zitten we nu daadwerkelijk met zijn allen op een schermpje te turen? Onderzoek van Stichting Internet Domeinregistratie uit 2014 stelt dat we voor privédoeleinden gemiddeld 77 uur per maand (zo'n 2,5 uur per dag) actief zijn op browsers en apps. Daarvan zijn we 33 uur bezig met pc of laptop, 23 uur op een tablet en het minste aantal uren (21) op de smartphone. Dit lijkt mee te vallen, toch pakken we de smartphone het vaakst als we willen internetten. Maar de gemiddelde tijd van een browsersessie op een smartphone, was slechts een minuut. Toch zegt, zoals gewoonlijk, elk onderzoek weer wat anders. Volgens onderzoek van onder andere Stichting Kijkonderzoek, zaten we in 2015 gemiddeld 2,2 uur per dag online. Maar waar wel alle onderzoeken het over eens zijn, is dat jongeren het meeste surfen. Zij zitten dagelijks maar liefst 3,6 uur online. 65-plussers doen dit daarentegen een uurtje. Bestaan er eigenlijk nog wel mensen die nooit online zijn? Volgens het CBS wel. Zij stellen dat acht procent van de Nederlanders in 2015 nog nooit internet had gebruikt. Dit zijn vooral oudere vrouwen.

Ben jij verslaafd?
Benieuwd of jij tegen een internet verslaving aan zit of vermoed je dit? Leg jezelf langs de verslavingsmeetlat op Jellinek.nl. Hier vind je ook meteen tips om te minderen en hulp wanneer dit niet lukt.

Hoe vaak gebruik jij je smartpone?



Bron: Quest

You Might Also Like

0 reacties

Volg ons op facebook

Volg ons op Bloglovin'

Follow